Eteeriset öljyt luonnokosmetiikassa

Tuoksut voivat yhdessä nuuhkaisussa viedä sinut johonkin tiettyyn muistoon tai tuoda mieleen jotain mitä et ole ennen kokenut. Vahvan mielikuvan luodessaan tuoksu saa ajan ja paikan rajat hämärtymään ja yhtäkkiä olet jossain muualla johonkin muuhun aikaan.

Lämmin, rauhoittava laventelin tuoksu, voit kuvitella käyskenteleväsi Provencen laventelipelloilla, auringon lämpö tuntuu iholla ja ilma on täynnä huumaavaa laventelin tuoksua. Sitruunan tuoksuva kirpeys, suorastaan näet silmissäsi Sisilian sitruunapuiden keltaisen kauneuden. Jasmiinin ja patsulin tuoksut kiidättävät sinut hetkessä Tuhannen ja yhden yön tunnelmiin.

Eteerisillä öljyillä saadaan luonnonkosmetiikkatuotteisiin ihania tuoksuja, mutta niillä on myös muita vaikutuksia.

Rosmariini vahvistaa hiuksia, stimuloi verenkiertoa, virkistää muistia ja rentouttaa lihaksia. Laventelilla on rauhoittava ja rentouttava vaikutus. Teepuu desinfioi, mustapippuri lämmittää, inkivääri lisää vastustuskykyä, ruusu kohottaa mielialaa ja hellii etenkin ikääntyvää ihoa. Patsulin tuoksussa on itämaista eksotiikkaa lievästi syntisellä vivahteella.

Kaikki tuoksut eivät miellytä kaikkia ja jokaisen kannattaakin tunnustellen tuoksutella itselle sopivat eteeriset öljyt. Epämiellyttäviin tuoksuihin ei kannata uhrata aikaa – eikä rahaa.

Lisäksi on huomoitava, että vaikka eteeriset öljyt voidaan katsoa luonnontuotteiksi, on hajusteallergikkojen oltava varovaisia niiden kanssa. Eteeriset öljyt sisältävät luonnostaan yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.

Vaikka ei tuoksusta pidäkään, voi joku eteerinen öljy kiinnostaa hyvien vaikutustensa vuoksi. Silloin kannattaa kokeilla sitä sekoituksissa. Itse en pidä laventelin tuoksusta ollenkaan, mutta muuten arvostan sitä suunnattomasti. Käytänkin sitä tuoksulampussa tai hierontaöljyissä muiden eteeristen öljyjen kanssa. Esim. flunssa-aikaan hyvä sekoitus tuoksulamppuun on teepuu, eukalyptus ja laventeli. Kun ei laita liikaa laventelia, sen tuoksu ei pääse hallitsevaksi.

Astu rohkeasti tuoksujen maailmaan!

Vastaa

fi